MESIĆ: BEZ NOB-a NEBI BILO NI HRVATSKE

Go down

MESIĆ: BEZ NOB-a NEBI BILO NI HRVATSKE

Postaj  Janjo on čet stu 22, 2007 1:02 am

PRENOSIMO IZ KANTE ZA SMEĆE:

sinjanin je napisao/la:'Da nismo bili na strani pobjednika, Hrvatska bi bila samo povijesna činjenica kao Tračani, Iliri i Kelti', rekao je Mesić i podržao izjednačenje prava boraca s pravima branitelja.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je na Svečanoj akademiji prigodom proslave 65. obljetnice osnutka I. korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske da je počašćen što može biti pokrovitelj svečanosti koja slavi formiranje jedinice koja je bila "prekretnica u narodnooslobodilačkom ratu jer je razbuktala antifašističku borbu i dovela do pobjede i slobode".

Mesić je podupro prijedlog da se izjednače prava boraca iz Drugoga svjetskog rata s pravima branitelja u Domovinskom ratu. Spomenuo je i "falsifikatore koji NOB prikazuju kao borbu koja je trebala dovesti neku tuđinsku vlast", ističući kako je upravo "NDH Ante Pavelića kvislinška tvorevina koja nije bila niti nezavisna niti hrvatska niti država".

"Da nije bilo NOB-a, da nismo bili na strani pobjedničke koalicije, Hrvatska bi bila samo povijesna činjenica kao Tračani, Iliri i Kelti. Suprotno tome, činjenica da su partizanske jedinice činili i Srbi i Hrvati te da su nacionalne manjine imale svoje jedinice, i to talijanske, češke, mađarske, njemačke i druge, govori da je NOB bio općenarodni pokret, predvođen komunistima, na čelu s Josipom Brozom Titom" rekao je.

Činjenica je da je bilo i pojedinačnih zločina u sklopu NOB-a, rekao je Mesić, ističući pritom kako je "fašistički pokret i kao ideja i kroz izvedbu zločin od prvog do posljednjeg dana", dok je "antifašizam čist". "To je kao kada bi netko zbog pojedinačnih zločina kojih je bilo na našoj strani u Domovinskom ratu tvrdio da je otpor agresiji bio zločin, a to jednostavno nije istina", dodao je.

Predsjednik Mesić pozvao je sudionike NOB-a i sve mlađe generacije da podupru približavanje Euroskoj uniji, klubu antifašističke udružene Europe, gdje nema sramotnog osvajanja tuđeg teritorija i gdje su granice otvorene. "Poštovanjem pravila udružene Europe može se postići i naša otvorenost granica sa susjedima i suradnja, uz poštovanje svih preduvjeta udruživanja", rekao je.

U ime Savjeta za nacionalne manjine skup je pozdravio Aleksandar Tolnauer, koji je istaknuo da u teškim uvjetima u Drugome svjetskom ratu nije igralo ulogu kakve je tko nacionalnosti ili vjere. Pozvao je današnje generacije da ne dopuste da se "reafirmiraju suprotne vrijednosti i bilo kakvi vidovi diskriminacije ili segregacije". Pozdravom "smrt fašizmu, sloboda narodu" pozdravio je skup i sve one koji su dali život za slobodnu Hrvatsku, bilo u Drugome svjetskom ratu ili u Domovinskom ratu.

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Vesna Čulinović-Konstantinović upozorila je da je u posljednjih 16 godina uništeno oko 3000 spomenika NOB-a, većinom djela umjetnika svjetskoga glasa, te da je "alarmantno da se s tim nastavlja".

Brigadir iz Domovinskog rata Drago Francisković rekao je da su "antifašizam, ZAVNOH i NOB temelji moderne Hrvatske, čime se i antifašistički borci i branitelji iz Domovinskog rata trebaju ponositi". Podsjetio je da su prošle godine tri braniteljske udruge potpisale dogovor o suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.
avatar
Janjo

Broj postova : 99
Registration date : 12.11.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.